[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:26

Eterično ulje lavande jedno je od najblažih i najefikasnijih eteričnih ulja, najšire primene. Cvetnog i umirujućeg mirisa, lavandino ulje opušta, okrepljuje i balansira duh. Ublažava bolove, ima antibiotsko i antidepresivno delovanje. Jedino je eterično ulje (uz čajevac) koje se može nanositi direktno na kožu. Posebno je dobro za djecu; takođe odbija insekte. Pomaže kod glavobolje, depresije, povišenog krvnog pritiska, nesanice, nervne napetosti i stresa, lumbaga i reumatizma i za bolji san. Koristi se za njegu svih tipova kože, posebno za osjetljivu kožu.

Ulje lavande pospešuje delotvornost svakog ulja s kojim se pomieša. Dobro se meša s većinom eteričnih ulja, naročito s citrusnim uljima, borom, ružmarinom i geranijem.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:21
Eterično ulje bora olakšava disanje i pročišćava disajne puteve. Upotrebljava se u kupkama za inhalaciju i masažu. Preporuča se kod loše cirkulacije, kod artritisa, mišićnih bolova i reume, umora i nervne napetosti ublažava simptome astme, bronhitisa, gripa  i prehlade. Koristi se i za masažu zglobova i mišića.
[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:17

 

 

Tražite li savet za jednostavnu, ali senzualnu masažu imamo pravu stvar za vas. 

1. NAPRAVITE MESTA
Mekani prostrani krevet možda je idealno mesto za seks, no za masažu vam treba ravna i čvrsta površina. Na pod postavite ćebad ili peškire, a ispod partnerovog vrata, kolena i gležnjeva stavite jastuke...

2. IZVADITE ULJE
Osim što će vaše ruke učiniti mekanima i toplima, ulje za masažu smanće trenje i učiniti masažu lakšom i učinkovitijom. Ulja za masažu takoer mogu biti vrlo erotična, no klonite se ulja s jakim mirisima.

3. STVORITE PRAVU 'VIBRU'
Zavodljivo donje rublje uzbudće njega, a i vas, no u isto će vrieme skrenuti njegovu koncentraciju od masaže. Zavežite kosu u rep i obucite odjeću koja mu neće odvlačiti pažnju. Ako puštate muziku neka bude lagana i nenametljiva.

4. IZABERITE TAČKU
Ako nemate dovoljno vremena fokusirati se na njegovo cijelo tijelo, izaberite jedno mjesto na koje ćete se posebno fokusirati.

5. NAUČITE POKRETE
Želite li postati majstor masaže moraćete naučiti i nekoliko pokreta. Naprimer, položite ruku dlanom na njegova leđa, pritisnite je drugom rukom i lagano rotirajte.

6. UNESITE OSEĆAJE
Za intimnu masažu nije bitan perfekcionizam, zato ne brinite da sve mora biti savršeno. Kvaliteta vašeg dodira puno je bitnija od vaše tehnike.
[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:11


                 Ništa ne uzbuđuje kao nežni pokreti dlanova i prstiju po glatkom , svetlucavom, klizavom telu. Masaža se u nekim istočnjačkim kulturama smatra za najintimniji odmos između žene i muškarca i stavlja u istu ravan sa samim seksom. Drevne knjige o umetnosti vođenja ljubavi - Kamasutra i Ananga ranga - preporučuju masažu aromatičnim uljima kao najpoželjniji uvod u seksualni čin.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:09

Očaravajući mirisi pokreću naše osećaje, bude sećanja, stimulišu ili nas smiruju i opuštaju. Trebate samo pomisliti na miris vašega omiljenog jela i količina sline naglo će vam porasti. Mirisi pokreću emocije, kao što su sreća ili tuga - miris može ponovno prizvati zaboravljena sećanja.

Mirisi prožimaju naš nervni sklop pa posebno utiču na nas. Receptori za miris u sluznici našeg nosa su  otvor živčanoga sustava. Zaštićeni samo tankom opnom, jedine su živčane stanice tela neposredno izložene okolini.

Poruka pojedine arome prenosi se do centralne spone u našem mozgu - hipotalamusa. Taj sićušni organ, često nazvan "mozgom mozga", reguliše mnoge telesne funkcije, kao što su temperatura, glad, budnost, spavanje, žeđ.

Što je to tako posebno u ajurvedskim aromatičnim uljima? To je njihova jedinstvena mešavina različitih aromatičnih ulja, čija je celina bolja od zbira svojih komponenti.

Ispravno spajanje različitih ajurvedskih ulja osigurava ne samo željeni učinak, već takođe i uravnoteženost. Pažljivo odabrana mešavina aromatičnih ulja može unijeti sklad u duh i tijelo dopuštajući snazi prirode da radi putem naših osećanja.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:06
Eteričana ulja, znana i kao „esencije“ ili „hlapljiva ulja“, izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, drveća i trava.
Reč „esencijalno“ prevod je engleske izvedenice iz riječi „quintessence“, koju oxfordski riječnik engleskog jezika definiše kao „ekstrakt tvari koji sadrži njenu osnovu u najkoncentriranijem obliku“.
U drevnoj filozofkoj i alhemičarskoj terminologiji, kvintesencija je bila povezana s eterom, odnosno petim elementom, te je smatrana duhovnim aspektom tvari. Esencijalna ulja nazivaju „eterična“, a taj germanizam opisuje njihovu onozemaljsku prirodu; ostavljena na otvorenom, ona nestaju bez traga, isčezavajući  u eter poput izmaglice.
Premda se tehnički svrstavaju među ulja, biljne su esencije bitno različite od masnih ulja, izuzetno brzo vetre, što znači da isparavaju na sobnoj temperaturi te ne ostavljaju trajan trag na papiru.

Mirisi organskih esencija znatno se razlikuju od sintetskih mirisa na koje su mnogi navikli. Možda ćete tek trebati razviti „nos“ za prirodna aromatična ulja, no kada prihvatite prirodne esencije, sintetski će vam se mirisi činiti nepodnošljivim napadom na nosnice!

Linkovi