Očaravajući mirisi pokreću naše osećaje, bude sećanja, stimulišu ili nas smiruju i opuštaju. Trebate samo pomisliti na miris vašega omiljenog jela i količina sline naglo će vam porasti. Mirisi pokreću emocije, kao što su sreća ili tuga - miris može ponovno prizvati zaboravljena sećanja.

Mirisi prožimaju naš nervni sklop pa posebno utiču na nas. Receptori za miris u sluznici našeg nosa su  otvor živčanoga sustava. Zaštićeni samo tankom opnom, jedine su živčane stanice tela neposredno izložene okolini.

Poruka pojedine arome prenosi se do centralne spone u našem mozgu - hipotalamusa. Taj sićušni organ, često nazvan "mozgom mozga", reguliše mnoge telesne funkcije, kao što su temperatura, glad, budnost, spavanje, žeđ.

Što je to tako posebno u ajurvedskim aromatičnim uljima? To je njihova jedinstvena mešavina različitih aromatičnih ulja, čija je celina bolja od zbira svojih komponenti.

Ispravno spajanje različitih ajurvedskih ulja osigurava ne samo željeni učinak, već takođe i uravnoteženost. Pažljivo odabrana mešavina aromatičnih ulja može unijeti sklad u duh i tijelo dopuštajući snazi prirode da radi putem naših osećanja.