Eteričana ulja, znana i kao „esencije“ ili „hlapljiva ulja“, izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, drveća i trava.
Reč „esencijalno“ prevod je engleske izvedenice iz riječi „quintessence“, koju oxfordski riječnik engleskog jezika definiše kao „ekstrakt tvari koji sadrži njenu osnovu u najkoncentriranijem obliku“.
U drevnoj filozofkoj i alhemičarskoj terminologiji, kvintesencija je bila povezana s eterom, odnosno petim elementom, te je smatrana duhovnim aspektom tvari. Esencijalna ulja nazivaju „eterična“, a taj germanizam opisuje njihovu onozemaljsku prirodu; ostavljena na otvorenom, ona nestaju bez traga, isčezavajući  u eter poput izmaglice.
Premda se tehnički svrstavaju među ulja, biljne su esencije bitno različite od masnih ulja, izuzetno brzo vetre, što znači da isparavaju na sobnoj temperaturi te ne ostavljaju trajan trag na papiru.

Mirisi organskih esencija znatno se razlikuju od sintetskih mirisa na koje su mnogi navikli. Možda ćete tek trebati razviti „nos“ za prirodna aromatična ulja, no kada prihvatite prirodne esencije, sintetski će vam se mirisi činiti nepodnošljivim napadom na nosnice!