[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:14

 

Muški parfem dizajnera Paco Rabanne iz mirisne grupe aromatični fougere.

Paco Rabanne Pour Homme je klasični muški miris koji je bio napravljen 1973. godine. Iza aromatičnog mediteranskog ruzmarina, artemizije, žalfije se krije cvjetno srce sa pelargonijom i ljutkastim toplim karanfilčićem. U baznim notama je medeni duvan, mastikova smola i hrastova mahovina. Nos je Jean Martel.

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:09

 

Ženski parfem dizajnera Thierry Mugler iz mirisne grupe orijentalni gurmanski

Angel je dobio nevjerovatno priznanje odmah poslije lansiranja, ovaj parfem u obliku zvjezde je postao zaista omiljen među mnogim "zvjezdama".

Samo mladi i drski dizajner je mogao da se usudi na pravu revoluciju u svijetu mirisa 80-tih godina.

Angel je prava paleta mirisnih emocija, toliko gurmanski i topao sa sakrivenim oštrim i čak oporim notama kao kraci zvijezde.
Veseo je kao Nova godina jer je u njemu puno slatkiša: šećerne vate, ušećerenih badema, čokolade.

Ali bez obzira na obilje slatkog, miris se nikako ne doživljava kao dječiji, već zavodi i privlači pažnju svojom nevjerovatnom ženstvenosti.

Svjetla i vazdušna visoka nota prethodi voćnu harmoniju od Passion fruit-a, ananasa, breskve i kajsije. Kompozicija se zasniva na pačulijama sa tragom čokolade i ostalog slatkog izobilja za svaki ukus: vanilija, med i karamela. Parfem je kreirao Olivier Cresp u saradnji sa Yves de Chirin-om 92.

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:07

 

Jačina, trajanje i sam miris parfema ovise o koncentraciji i sadržaju mirisnih komponenti. One se dijele na tri note. Vršna nota ili vrh parfema se oslobađa odmah nakon nanošenja parfema te su iz tog razloga to najčešće voćni i citrusni mirisi lakih i svježih nota. Srednja nota ili srce parfema u sebi sadrži blaže i ugodnije mirise, većinom cvjetne. Njeni mirisi se oslobađaju 1 sat nakon nanošenja. Najvažnija nota je temeljna ili glavna nota koja se najduže zadržava na koži te ju zbog toga čine mirisi koji su jači i teže hlape (drvo, životinjski ekstrakti, smola).

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:06
•    Pazite gdje čuvate parfem jer mu najviše štete toplina i svjetlost.
•    Nemojte birati parfem ujutro jer vam je tada osjet mirisa najslabiji
•    84 % muškaraca kaže kako ih dobar miris može privući, a loš odbiti od žene.
•    45 % muških misli kako bi žene trebale stavljati parfem u svakoj prigodi.
•    35 % njih je reklo da su se poželjeli seksati sa ženom zato jer ih je privukao njen miris.
[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:04

O razmjerima trgovine parfema danas dovoljno govori podatak kako se na tržištu svake godine pojavi barem 250 novih. Ona je doista nepresušan izvor zarade. Mnoge poznate osobe potpisuju svoje parfeme, neke su zaštitna lica kampanja. Ali koliko god novih mirisa izašlo svake godine, gotovo svaka žena već ima neki omiljeni. Ili njih više. Mnogima je to besmrtni Chanel No.5 za kojega postoji nevjerojatan podatak kako se svakih 30 sekundi proda jedna bočica. To je parfem kreiran za Coco Chanel, ženu koja je rekla kako parfem treba nanijeti tamo gdje želite da vas poljube. Pa, što čekate?

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 16:04

Poznato je da su se prvi parfemi (ili neke verzije istih) počeli koristiti još u starom Egiptu. Iz tih prostora razni mirisi i mirisne kremice proširile su se u Grčku i Rim, a do šire uporabe parfema u Europi došlo je u 17.st. na dvoru Luja XVI. koji je čak bio poznat i kao Mirisni Dvor.

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 15:56

U zavisnosti od tipa kose i problema koji imate, izaberite i ulja - jasmin, ruzmarin, eukaliptus, ružino drvo, narandža, limun. Ulja se stavljaju kao dodatak u raznovrsne podloge – zavisno od toga šta želite postići. Najčešća podloga je šampon, ali mogu biti i gelovi i raznovrsni tečni učvršćivači.

 Cilj je kosu obogatiti sjajem ili ga vratiti ako je hemijski izgubljen, ali isto tako i vratiti volumen - nedostatak volumena posledica je izgubljene glatkoće, dlake međusobno prijanjaju zapinjući jedna za drugu svojim hrapavim spoljnim slojem - u tom slučaju čak i gusta kosa može da deluje tanko.

Aromatična ulja pomažu i kod raznovrsnih problema vlasišta.

Ne zaboravite da samo pravilnom uporabom sredstava za njegu kose možemo postići željeni učinak. U suprotnom, usled nepravilnog nanošanje prevelike količine regenerativnih sredstava, kosa postaje neposlušno sluzava - neukrotiva.

Isto tako, aromatična ulja, inače vrlo lekovita i zdrava, nepravilnim korišćenjem kosu mogu da učine masnom i nemogućom za oblikovanje.

[ Generalna ] 12 Januar, 2010 15:55
Dobijaju se slozenim procesom destilacije, najcesce pomocu vodene pare, iz delova biljaka:listova, cvetova, korena.Premda ih nazivamo uljima ona ponekad ne lice na ulje cesto su providna, retka i nemaju uljastu strukturu, mnoga su bez boje, ali ih ima i jarkozutih ili smedjih.Potrebna je velika kolicina biljaka za izdvajanje ulja prim: tona ruzinih latica je potrebno da da jedan mililitar cistog esencijalnog ulja ruze.Ulja se prodaju cista ili su pomesana sa drugim uljem namenjena raznim terapeutskim dejstvima.
[ Generalna ] 12 Januar, 2010 15:52
Lekovita svojstva aromaticnih ulja poznata su odvajkada.Aromaterapija je, najkrace receno,terapeutska upotreba biljnih ulja, a pre svega esencijalnih ulja i njihovih lekovitih,fizickih i psiholoskih svojstava na fizicko i emocionalno zdravlje. Rec aromaterapija koristi se od 20. veka, ali je lekovita moc esencijalnih ulja poznata jos od drevnih civilizacija.
[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:26

Eterično ulje lavande jedno je od najblažih i najefikasnijih eteričnih ulja, najšire primene. Cvetnog i umirujućeg mirisa, lavandino ulje opušta, okrepljuje i balansira duh. Ublažava bolove, ima antibiotsko i antidepresivno delovanje. Jedino je eterično ulje (uz čajevac) koje se može nanositi direktno na kožu. Posebno je dobro za djecu; takođe odbija insekte. Pomaže kod glavobolje, depresije, povišenog krvnog pritiska, nesanice, nervne napetosti i stresa, lumbaga i reumatizma i za bolji san. Koristi se za njegu svih tipova kože, posebno za osjetljivu kožu.

Ulje lavande pospešuje delotvornost svakog ulja s kojim se pomieša. Dobro se meša s većinom eteričnih ulja, naročito s citrusnim uljima, borom, ružmarinom i geranijem.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:21
Eterično ulje bora olakšava disanje i pročišćava disajne puteve. Upotrebljava se u kupkama za inhalaciju i masažu. Preporuča se kod loše cirkulacije, kod artritisa, mišićnih bolova i reume, umora i nervne napetosti ublažava simptome astme, bronhitisa, gripa  i prehlade. Koristi se i za masažu zglobova i mišića.
[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:17

 

 

Tražite li savet za jednostavnu, ali senzualnu masažu imamo pravu stvar za vas. 

1. NAPRAVITE MESTA
Mekani prostrani krevet možda je idealno mesto za seks, no za masažu vam treba ravna i čvrsta površina. Na pod postavite ćebad ili peškire, a ispod partnerovog vrata, kolena i gležnjeva stavite jastuke...

2. IZVADITE ULJE
Osim što će vaše ruke učiniti mekanima i toplima, ulje za masažu smanće trenje i učiniti masažu lakšom i učinkovitijom. Ulja za masažu takoer mogu biti vrlo erotična, no klonite se ulja s jakim mirisima.

3. STVORITE PRAVU 'VIBRU'
Zavodljivo donje rublje uzbudće njega, a i vas, no u isto će vrieme skrenuti njegovu koncentraciju od masaže. Zavežite kosu u rep i obucite odjeću koja mu neće odvlačiti pažnju. Ako puštate muziku neka bude lagana i nenametljiva.

4. IZABERITE TAČKU
Ako nemate dovoljno vremena fokusirati se na njegovo cijelo tijelo, izaberite jedno mjesto na koje ćete se posebno fokusirati.

5. NAUČITE POKRETE
Želite li postati majstor masaže moraćete naučiti i nekoliko pokreta. Naprimer, položite ruku dlanom na njegova leđa, pritisnite je drugom rukom i lagano rotirajte.

6. UNESITE OSEĆAJE
Za intimnu masažu nije bitan perfekcionizam, zato ne brinite da sve mora biti savršeno. Kvaliteta vašeg dodira puno je bitnija od vaše tehnike.
[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:11


                 Ništa ne uzbuđuje kao nežni pokreti dlanova i prstiju po glatkom , svetlucavom, klizavom telu. Masaža se u nekim istočnjačkim kulturama smatra za najintimniji odmos između žene i muškarca i stavlja u istu ravan sa samim seksom. Drevne knjige o umetnosti vođenja ljubavi - Kamasutra i Ananga ranga - preporučuju masažu aromatičnim uljima kao najpoželjniji uvod u seksualni čin.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:09

Očaravajući mirisi pokreću naše osećaje, bude sećanja, stimulišu ili nas smiruju i opuštaju. Trebate samo pomisliti na miris vašega omiljenog jela i količina sline naglo će vam porasti. Mirisi pokreću emocije, kao što su sreća ili tuga - miris može ponovno prizvati zaboravljena sećanja.

Mirisi prožimaju naš nervni sklop pa posebno utiču na nas. Receptori za miris u sluznici našeg nosa su  otvor živčanoga sustava. Zaštićeni samo tankom opnom, jedine su živčane stanice tela neposredno izložene okolini.

Poruka pojedine arome prenosi se do centralne spone u našem mozgu - hipotalamusa. Taj sićušni organ, često nazvan "mozgom mozga", reguliše mnoge telesne funkcije, kao što su temperatura, glad, budnost, spavanje, žeđ.

Što je to tako posebno u ajurvedskim aromatičnim uljima? To je njihova jedinstvena mešavina različitih aromatičnih ulja, čija je celina bolja od zbira svojih komponenti.

Ispravno spajanje različitih ajurvedskih ulja osigurava ne samo željeni učinak, već takođe i uravnoteženost. Pažljivo odabrana mešavina aromatičnih ulja može unijeti sklad u duh i tijelo dopuštajući snazi prirode da radi putem naših osećanja.

[ Generalna ] 17 Novembar, 2009 16:06
Eteričana ulja, znana i kao „esencije“ ili „hlapljiva ulja“, izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, drveća i trava.
Reč „esencijalno“ prevod je engleske izvedenice iz riječi „quintessence“, koju oxfordski riječnik engleskog jezika definiše kao „ekstrakt tvari koji sadrži njenu osnovu u najkoncentriranijem obliku“.
U drevnoj filozofkoj i alhemičarskoj terminologiji, kvintesencija je bila povezana s eterom, odnosno petim elementom, te je smatrana duhovnim aspektom tvari. Esencijalna ulja nazivaju „eterična“, a taj germanizam opisuje njihovu onozemaljsku prirodu; ostavljena na otvorenom, ona nestaju bez traga, isčezavajući  u eter poput izmaglice.
Premda se tehnički svrstavaju među ulja, biljne su esencije bitno različite od masnih ulja, izuzetno brzo vetre, što znači da isparavaju na sobnoj temperaturi te ne ostavljaju trajan trag na papiru.

Mirisi organskih esencija znatno se razlikuju od sintetskih mirisa na koje su mnogi navikli. Možda ćete tek trebati razviti „nos“ za prirodna aromatična ulja, no kada prihvatite prirodne esencije, sintetski će vam se mirisi činiti nepodnošljivim napadom na nosnice!

Linkovi