[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 12:19

En Hatavej

Trenutno snima film "Postati Džejn" - o mladosti spisateljice Džejn Ostin. Nedavno je glumila u zapaženoj drami Anga Lija "Planina Broukbek". Publika je mogla da je vidi i u filmovima: "Princezin dnevnik 2: kraljevska veridba", kao i u prvom filmu - "Princezin dnevnik", zatim "Začarana Ela", "Nikolas Niklbi" i "Druga strana raja".

[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 12:18

Meril Strip (Miranda Pristli)
Rođena je 22. juna 1949. godine u Nju Džerziju. Sama tvrdi da je glumačku karijeru započela na početku srednje škole, kada se ofarbala u plavo, zamenila naočari za sočiva i preko noći postala jedna od najlepših čirlidersica. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu Jejl, preselila se u Njujork, gde je postala član jednog privatnog pozorišta. Već 1976. godine dobila je prestižnu američku pozorišnu nagradu - Toni, koja joj je otvorila vrata Holivuda.

Ulogom u filmu "Lovac na jelene" iz 1978. godine postigla je ogroman uspeh koji ju je svrstao u mlade holivudske glumice s najvećom perspektivom. Za ovaj film dobila je i prvu od 13 nominacija za Oskara tokom svoje karijere (nedavno je pretekla Ketrin Hepbern, koja ima 12 nominacija). Iste godine imala je težak period u privatnom životu pošto je njen verenik Džon umro od raka kostiju.

Godine 1979. snima film "Kramer protiv Kramera", u kom se, unoseći u ulogu i iskustva iz sopstvenog života, identifikovala s likom koji je igrala. Ova uloga donela joj je prvog Oskara u karijeri. Već posle tri godine dobija glavnu ulogu u filmu "Sofijin izbor", za koju dobija još jednog Oskara. Posle tog filma, Meril Strip je u Holivudu postala simbol žene koja u najtežim trenucima donosi prave odluke.

Do danas je imala veoma uspešne uloge u filmovima "Kuća duhova", "Divlja reka", "Silkwood" (1983) "Moja Afrika" ("Out of Africa") i "Mostovi okruga Medison". Bila je jedna od prvih glumica koje su označile dominaciju ženskih uloga u Holivudu. Poslednjih godina istakla se ulogama u filmovima "Pre ili kasnije" i "Marvinova soba".

Za vajara Dona Gamera udala se 1978. godine. S njim živi i danas i ima četvoro dece.

[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 12:17


U vrtoglavom svetu njujorške mode časopis je poput Svetog grala. Vodi ga fino manikirana ruka Mirande Pristli (Meril Strip) – najmoćnije žene u svetu mode. Miranda je učinila časopis modnom Biblijom Njujorka i čitavog sveta tako što nije dozvolila da joj išta stane na put, uključujući i dug niz asistenata koji joj nisu odgovarali. To je posao koji nijedna osoba s imalo samopoštovanja ne može da preživi, ali je ipak prilika za koju bi ubilo milion devojaka u Njujorku.

Posao Mirandine asistentkinje mogao bi da otvori mnoga vrata svežem diplomcu Endi Saks (En Hatavej). Međutim, kada počne s poslom, ona shvata da će joj trebati mnogo više od volje i odlučnosti da bi uspela u modnoj industriji.

[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 12:16

En Hatavej, mlada zvezda filma "Princezin dnevnik", koja je glumila i u filmu "Planina Broukbek", igra Endi, studentkinju novinarstva, koja veruje da može da promeni svet kada ode u veliki grad. Endi je, po Frankelovim rečima, "u fazi u kojoj smo svi mi bili kada smo dobili prvi posao i otkrili kakav je stvaran svet - suočimo se s moralnim dilemama o kojima nikada nismo razmišljali i saznamo nešto o sebi". Hatavejeva dodaje: "Ako ste prešli 21. godinu, verovatno ste imali neka od Endinih iskustava."

U izvrnutoj estetici njujorške modne scene neko Endinog stasa se ističe. "Ona nema manekensku liniju, što je važna odlika ovog lika", kaže Frankel. Hatavejeva je liku donela dostojanstvo i duhovitost. "En je duhovita i neke stvari će uraditi na način na koji to neće mnogi glumci." Stripova kaže: "Miranda upoznaje Endi na kraju dugog niza razočaranja s drugim asistentkinjama. Endi dolazi s neverovatnim rezimeom i Miranda odlučuje da rizikuje s njom zato što se ne uklapa u kalup tipičnog zaposlenog u njenom časopisu."

Prvi put Miranda, poznata po svojoj nepredvidljivosti, zapošljava "pametnu, debelu devojku" umesto "elegantnog, vitkog, razočaravajućeg" tipa koji je obično prati. Stenli Tuči ("Terminal") glumi Mirandinu desnu ruku - Najdžela, koji kao i svi u "Runway"-u zavisi od njenog raspoloženja. Najdžel je užasnut kada prvi put vidi Endi, jer njena kosa, odeća i cipele – sve je potpuno pogrešno. "Malo je reći da je snob", kaže Tuči. Ipak, Najdžel i Endi postaju prijatelji.

"Endi počinje kao snažan, razuman karakter, a kako priča napreduje, postaje sve više zaokupljena uspehom", kaže Hatavejeva. "Gleda samo svoj posao i kako da ga radi dobro." Kada padne pod Mirandinu kontrolu, Endi vidi svoju šeficu kao ženu zmaja, koja je opsednuta karijerom, kaže Hatavejeva. "Miranda je hladna, nema osećanja i bitna joj je samo jedna stvar - njen posao." Međutim, kada joj vreme i iskustvo u Mirandinom svetu otvore oči, Endi počinje da vidi svoju šeficu u sasvim drugom svetlu. "Endi uči od Mirande kako se bezobzirno juri za uspehom", kaže Hatavejeva. "Ona je uči kako da postane najbolja."

Endin momak Nejt (Adrijan Grenijer) konstantno je podseća na to da njen novi položaj nije uvek u skladu s njenim sistemom vrednosti. "Njega svet mode, novac i moć nisu zaveli", kaže Grenijer. Iako je film smešten u svet mode, Endin i Mirandin odnos ima univerzalnu temu o mladoj osobi koja pokušava da pronađe svoj put. Hatavejeva kaže: "Kako se menja, ona shvata da je važno ne posvetiti se samo uspehu, već uspeti na svoj način i pod sopstvenim uslovima."

Ovaj film pojavljuje se u vreme pojačanog interesovanja za modnu scenu. "Moda je sada svima interesantna", kaže producent Vendi Finerman. "Nove kolekcije iz Pariza mogu se videti na Internetu samo nekoliko sati po prvom prikazivanju. Onda ih kopiraju širom sveta."

"Ljudi vole modu", kaže Stripova. "Vole da je gledaju u časopisima, na fotografijama s revija, svuda. Međutim, jako je interesantno pogledati u taj svet i videti kakav je to posao, kao i gde je zabava i gde sve to prestaje." Oni koji su deo tog sveta nemaju iluzija o tome šta rade. "Modna lepota" zahteva ne samo viziju već i puno ambicije. "Ovaj film ne sudi svetu mode", kaže scenarista Alin Broš Mekena, "samo smo se trudili da ga prikažemo realistično."

[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 12:10

PRADA

Foundations

The company was started by Fratelli Prada (English: Prada Brothers) and by Mario Prada in as a leathergoods shop in MIlan, Italy. His shop sold leather goods and imported English steamer trunks and handbags. Fratelli Prada gained reputation. Mario Prada did not believe in women interaction within business, and so he prevented female family members from entering into his workshop. After his death in the mid-1950s, Mario's son harbored no interest in the business. So ironically, it was Mario's daughter-in-law who took the helm of Prada, and maintained it for almost twenty years. Her own daughter, joined the company in 1970. Miuccia began making waterproof backpacks out of Pocone. She met Patrizio Bertelli in 1977, an Italian who had begun his own leathergoods business at the age of 17, and he joined the company soon on. He advised Miuccia—and she followed the advice—on better decisions for the Prada company. It was his advice to discontinue importing English goods and to change the existing luggage styles.

 

[ Generalna ] 03 Novembar, 2009 18:57

I opet dilema:

Jednoj veoma zgodnoj, prirodnoj crnki, uz to mladoj i provokativnoj, lepse bi stajao:

a) Ultraviolet By Paco Rabanne For Men

b) Paco RabanneOne Million[ Generalna ] 03 Novembar, 2009 18:28

Po mom misljenju jedan od boljih, relativo novijih parfema. Dizajnerka, inace unuka osnivaca ove mode kuce, je rekla: "Dok sam ga pravila, zamisljala sam da sam muskarac". Kreiran je zenskom rukom, pa je verovatno samo zato tako nezan, sto se ne bi ocekivalo od orijentalnog parfema sa kozom i amberom... Definitivno moj sledeci parfem...

[ Generalna ] 27 Oktobar, 2009 19:42
Proslog vikenda sam upoznao devojku koja je na sebi imala BlackXS/Paco Rabanne/4men na sebi. Kada je pogledas, nista posebno: crna/crna sa sivo-zelenim ocima ;) Neverovatna kombinacija ... neuporedivo bolji izbor nego da je imala BlackXS4women npr...
[ Generalna ] 19 Oktobar, 2009 07:58

Pisati o parfemu dan uoci dolaska predsednika Rusije, Medvjedjeva Vladimira /Malenog/...? Hmmm:

-"Pa to su shokowi."

Jedino sto je stvarno pozitivno u celoj prici je to da ce biti lep i suncan dan, nesto slicno danasnjem. Pozitivno je i to da ce, vrlo verovatno, sa neke bine glas pustiti i Ivana Zigon. Sta ce pevati/svirati mislim da nije pitanje, posto muskarci kao ovaj gore pomenuti otkidaju na TokioHotel. "Durch den Monsun" bi odgovarala situaciji ali ja relativno stara pesma, a covek prati svetske trendove, uvek spreman za fajt... Snacice se ona, slovenska je dusa. Ja cu verovatno propustiti Ivanu, ali cu stici na nekog od domacih pisaca. Pretpostavljam da ce barem jedan citati odlomke iz svojih dela okupljenima (naravno, posto odsvira nesto ili odigra). Posle ce okupljeni da se razidju i da slome semafor u Kolarcevoj, kao i svaki put kada se nadju u tolikom broju u centru grada.

A sto se tice naslova, neka to bude Ice*Man-ThierryMugler.

«Prethodni   1 2
Linkovi